Tuningforum.pl tuning forum
Zaloguj się, aby sprawdzić PW.
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku Strona główna forum » Fora główne » Techniczne
Strona 1 z 2 1, 2 Następna strona
Autor Wiadomość


Post Napisane: sty Wt 04, 2005 10:36 pm  Tytuł: Jak zmienić rozstaw śrub?
 
 
mam do kupienia okazyjnie alu z rozstawem 4x108 a mam w maździe 3323f 4x100 (dodam że nie mam szpilek tylko koło nakładam na wystające śruby). Słyszałem o pierścieniach zmieniających rozstaw śrub i o jakichś plywającyh śrubach. Czystałem forum i faq ale nie pomogło mi to.Mój dziedek jest tokarzem i zastanawiam sie czy nie mógłby mi coś takiego zrobić. Wypowiedzcie sie na ten temat.

p.s. czy mógłby ktoś zapodać zdjecie takiego pierścienia ? bo nie wiem jak to wygląda do końca
Góra
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): mar N 16, 2003 12:01 pm
Posty: 2567
Lokalizacja: Środa Wlkp


Offline
Post Napisane: sty Wt 04, 2005 10:39 pm  Tytuł:
 
 
http://allegro.pl/show_item.php?item=35719285

prosze.

Tyle ze to sa dystanse poszerzajace,ale to prawie to samo,dystanse zmieniajace rozstaw srub maja poprostu wiecej otworów,masz otwory do przykrecenia dystansu oraz nowe otwory o rozstawie 4x108.

_________________
Audio :II-vice Mistrz Polski 2006 Amator sound only...i to nie jest moje ostatnie słowo ]:->
http://www.citroen-musielak.pl

 
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sty Cz 08, 2004 11:26 pm
Posty: 786
Lokalizacja: Rzeszów
Posiadane auto: Rover 114 GTI i Citroen ZX 2.0 16V


Offline
Post Napisane: sty Wt 04, 2005 11:14 pm  Tytuł:
 
 
Ja bym sie w to nie ladowal... szybko sie lozyska posypia, a i dystans moze peknac... kup felgi na wymiar, albo przynajmniej na plywajacych, ktore jednak takiej roznicy nie pokryja...

_________________
Aczkolwiek z tym, że nie na pewno, bo jeżeli ktoś komuś coś, a ewentualnie, nikt nikomu nic, to po co??

Są trzy prawdy: prawda, tyż prawda i gówno prawda!

ET 1/4 16,241s - Stalowa Wola

 
Góra
Zobacz profil


Post Napisane: sty Śr 05, 2005 1:26 am  Tytuł:
 
 
Znam ból, bo też szukam fel 4x100 za rozsądne pieniądze, a nie wiedzieć czemu są one droższe, niż w wypadku innych rozstawów :yyy: Ale mino wszystko jakoś nie wierzę w te przejściówki i czekam, aż znajdę właściwe kółka... :???:
Góra
Wieśniak i Ricuś, głupi i złosliwy debil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): kwi Pn 15, 2002 8:02 pm
Posty: 12324
Lokalizacja: Warwsiowa
Posiadane auto: V8 1UZ-FE


Offline
Post Napisane: sty Śr 05, 2005 1:46 am  Tytuł:
 
 
dystans zrobiony z sensem (pomijam dobór odpowiedniego materiału na sam dystans i śruby) to siłą rzeczy jest poszerzający. Musie sie w nim po prostu łeb śruby schować.

_________________
Wombat
www.wombat.prv.pl <<Accord IV Gen. ('90-'93)
Se sprawy nie zdajecie że Lexus LS najlepszy jest na świecie...
Obrazek bzzzzzzzzzz bzzzzzzzzzzz

 
Góra
Zobacz profil
Forum Master
Forum Master

Dołączył(a): kwi Cz 08, 2004 5:02 pm
Posty: 174
Lokalizacja: Poznan


Offline
Post Napisane: sty Śr 05, 2005 2:07 am  Tytuł:
 
 
Ludzie dorabiaja tez czasem kolejne otwory i felga jest na dwa rozstawy, ale nie wydaje mi sie to dobrym pomyslem, bo jak sadze zmniejsza wytrzymalosc.
Góra
Zobacz profil


Post Napisane: sty Śr 05, 2005 2:10 am  Tytuł:
 
 
Dobrze, że sam sobie odpowiedziałeś :???:
Góra
Advanced User
Advanced User
Avatar użytkownika

Dołączył(a): lip Pt 23, 2004 3:54 pm
Posty: 87
Lokalizacja: że znowu!!!!!!


Offline
Post Napisane: sty Śr 05, 2005 2:21 am  Tytuł:
 
 
dystns zmieniający rozstaw śrub w aucie bedzie miał conajmniej 25mm brubości żeby można było go przykręcic do piasty. Jeśli "dziadek" użyje b.dobrego materiału (niktt mu nie sprzeda tak małej ilości na 4sztuki) do nie będzie problemu że pękną. Wiadomo przy takiej grubości łożyska będą szybciej padały. Pozatym koszty takich dystansów są duuuuże, za 2 sztuki około 300zł + dodatkowe śruby.

_________________
Bogata oferta części, akcesoriów tuningowych, oleje i płyny eksploatacyjne: BREMBO, FERODO, EBC, TAROX, KONI, VOGTLAND, EIBACH, BILSTEIN, OMP, SPARCO, MOTUL, XERAMIC, POWERFLEX, PIPERCAMS, PIPERCROSS, APEX, JAMEX i wiele innych...

 
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sty So 25, 2003 3:29 am
Posty: 2455
Lokalizacja: Częstochowa
Posiadane auto: Passat B5 FL


Offline
Post Napisane: sty Śr 05, 2005 3:16 am  Tytuł:
 
 
przy takiej roznicy mozes zastosowac sruby plywajace a w twoim przypadku nakretki plywajace poprostu stozek na nakretce ktory dociska felge jest ruchomy i na mimosrodzie czyli nie ma srodka w srodku sruby/nakretki jakby to ujac jako laik :) dystanse tez mozesz zalozyc oba rozwiazana dobre wiec sam znales odp :D
pzdr

_________________
ZAPRASZAM WASZE FURKI
http://www.MAPET-TUNING.com

Galerie, VT, Tapety !!! Wasze fury !!!, Zloty, FORUM GAZETY TRENDS
i inne...
Strona i SKLEP dla pasjonatów tuningu...
Obrazek

 
Góra
Zobacz profil
Advanced User
Advanced User
Avatar użytkownika

Dołączył(a): lip Pt 23, 2004 3:54 pm
Posty: 87
Lokalizacja: że znowu!!!!!!


Offline
Post Napisane: sty Śr 05, 2005 3:22 am  Tytuł:
 
 
MAPET cos Ci się popierdaczyło. sruba pływająca nie zniweluje rozstawu z 4x100 na 4x108 nie ma takiej możliwości. Plywak "działa"tylko jak różnica wynosi 2mm

_________________
Bogata oferta części, akcesoriów tuningowych, oleje i płyny eksploatacyjne: BREMBO, FERODO, EBC, TAROX, KONI, VOGTLAND, EIBACH, BILSTEIN, OMP, SPARCO, MOTUL, XERAMIC, POWERFLEX, PIPERCAMS, PIPERCROSS, APEX, JAMEX i wiele innych...

 
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sty So 25, 2003 3:29 am
Posty: 2455
Lokalizacja: Częstochowa
Posiadane auto: Passat B5 FL


Offline
Post Napisane: sty Śr 05, 2005 3:36 am  Tytuł:
 
 
wiesz ja hdzes czytalem ze mozan za pomoca nich zmienic ze 108 na 100 za 110 na 114 itp ale moze jakas pomylka byla bo pamietam ze tez mi sei spor to widzialo :( takze jak zle udzielilem info to sorki :( moj blad takze zostaja tylko dystanse

_________________
ZAPRASZAM WASZE FURKI
http://www.MAPET-TUNING.com

Galerie, VT, Tapety !!! Wasze fury !!!, Zloty, FORUM GAZETY TRENDS
i inne...
Strona i SKLEP dla pasjonatów tuningu...
Obrazek

 
Góra
Zobacz profil
Coupe Lover
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sty Śr 22, 2003 4:44 pm
Posty: 5124
Lokalizacja: Sulechów
Posiadane auto: Honda Prelude 2.2 VTI-T, VW Passat B6 2.0 TDI-CR


Offline
Post Napisane: sty Śr 05, 2005 2:01 pm  Tytuł:
 
 
no to wyczytales zle bo wierz mi ze plywajace takiego rozstawu nie pokryja. sprawdzone w praktyce.
Tylko dystanse ze zmiennym rozstawem i nie mniejsze niz 25mm

_________________
Obrazek

 
Góra
Zobacz profil
Wieśniak i Ricuś, głupi i złosliwy debil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): kwi Pn 15, 2002 8:02 pm
Posty: 12324
Lokalizacja: Warwsiowa
Posiadane auto: V8 1UZ-FE


Offline
Post Napisane: sty Śr 05, 2005 2:19 pm  Tytuł:
 
 
śruba pływająca ma pokrycia 1-2mm

_________________
Wombat
www.wombat.prv.pl <<Accord IV Gen. ('90-'93)
Se sprawy nie zdajecie że Lexus LS najlepszy jest na świecie...
Obrazek bzzzzzzzzzz bzzzzzzzzzzz

 
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sty So 25, 2003 3:29 am
Posty: 2455
Lokalizacja: Częstochowa
Posiadane auto: Passat B5 FL


Offline
Post Napisane: sty Śr 05, 2005 2:38 pm  Tytuł:
 
 
to zle cos napisali :( szkodze ze nie pamietam gdzie byl arytykul bo bym pokazal .. ale mnie w blad wprowadzili :mad:

_________________
ZAPRASZAM WASZE FURKI
http://www.MAPET-TUNING.com

Galerie, VT, Tapety !!! Wasze fury !!!, Zloty, FORUM GAZETY TRENDS
i inne...
Strona i SKLEP dla pasjonatów tuningu...
Obrazek

 
Góra
Zobacz profil
Tuningforum master
Tuningforum master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): gru Pt 03, 2004 8:09 pm
Posty: 259
Lokalizacja: WZ


Offline
Post Napisane: sty Cz 06, 2005 9:37 pm  Tytuł:
 
 
Mam ten sam problem satrszy sprowadzil pume z francji na super felach i chcialem do ibizy ale nie da sie :-(

_________________
.

 
Góra
Zobacz profil
Tuningforum master
Tuningforum master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): lip Pn 14, 2003 4:04 pm
Posty: 378
Lokalizacja: Bielsko-B
Posiadane auto: VW 1300+


Offline
Post Napisane: sty N 09, 2005 1:16 pm  Tytuł:
 
 
LINK Za dwa dystanse w sumie na zamówienie (z 4x130 na 4x108) chcieli 230zł
Góra
Zobacz profil
I Rule...contact service
Avatar użytkownika

Dołączył(a): kwi So 13, 2002 12:57 pm
Posty: 3491
Lokalizacja: z piekła


Offline
Post Napisane: sty N 09, 2005 4:04 pm  Tytuł:
 
 
ja to ostatnio robiłem znajomemu powiem ci tak robota jest z tym niemiara i nie wiesz w zadne sruby pływajace bo to badziew albo roznego rodzaju dystanse kazdy lepszy tokaz ktory zna sie na rzeczy ci to zrobi musisz tez pamietac o tym ze zmniuejszasz wytyrzmałosc piasty :grin: pozdro 8) a jak nikt ci tego nie bedzie potrafił zrobic daj znac pozdro 8)

_________________
"niekwestionowany władca lewego pasa"





obróbka plastyczna metali - nietypowe elementy to nasza specjalność

 
Góra
Zobacz profil


Post Napisane: sty N 09, 2005 8:03 pm  Tytuł:
 
 
Nie każdy tokarz niestety jest w stanie to zrobić. Po pierwsze materiał, a po drugie wymagania sprzętowe (odpowiednio precyzyjna tokarka). Przerabiałem to niedawno :???:
Góra
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku Strona główna forum » Fora główne » Techniczne Strona 1 z 2 1, 2 Następna strona
Wyświetl wątki nie starsze niż:  Sortuj wg  

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Szukaj:
Skocz do:  




POWERED_BY Hosted by Take.pl
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL