Tuningforum.pl tuning forum
Zaloguj się, aby sprawdzić PW.
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów. Strona główna forum » Fora przeniesione (archiwa) » Civic Klub PL
Strona 1 z 1
Autor Wiadomość


Post Napisane: maja Pt 07, 2004 8:47 pm  Tytuł: Jak zresetować i nauczyć kompu...
 
 
Witam!!
Jestem posiadaczem HONDY CIVIC 5D '99 1.4i. Słuchajcie, albo jestem za ułomny albo nie wiem, ale wyszukiwarka nie znalazła mi nic konkretnego. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób zresetować kompa w mojej Hondzi? I jak ją nauczyć na nowo jeździć :) ? Czytałem z róznych źródeł ale już się zaczynam gubić. Zależy mi na tym zeby ktoś mi dzisiaj odpowiedział (dopiero jutro będe miał trochę czasu zeby nauczać moje autko od nowa).

Czytałem trochę to mówiliście coś o samodiagnostyce, czy w moim samochodzie też jest coś takiego? I jak z tego skorzystać? Proszę o odpowiedzi proste i po kolei krok po kroku, to moja druga honda (wcześniej Concerto) ale z nią nie miałem problemów.

Bardzo przepraszam jeśli zdenerwowałem kogoś piszac tego posta, ale bardzo zależy mi na czasie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Łukasz
Góra


Post Napisane: maja Pt 07, 2004 8:53 pm  Tytuł:
 
 
Hmm chiba musisz jechac do jakiegos zakladu/serwisu zeby podlaczyli ze tak powiem kompa pod kompa i go zresetuja Niech mnie ktos poprawi jesli sie myle ;)
Góra


Post Napisane: maja Pt 07, 2004 9:07 pm  Tytuł:
 
 
zeby zresetowac komputer wyjmij na kilkadziesiat sekund bezpiecznik ktory znajduje sie w skrzynce z bezp. pod maską, nazywa sie Radio/Backup fuse. Jezeli zegarek ci wyzeruje i skasuje ustawienia radia to reset jest ok

jesli chodzi o uczenie kompa to ja robie tak ze odpalam i zagrzewam do temp roboczej (teoretycznie powinien tak dlugo chodzic az sie wlaczy wentylator, teraz w upaly nie ma z tym problemu, ale w zimie bardzo ciezkie do osiagniecia) na biegu jalowym z wylaczonymi wszystkimi odbiornikami pradu

nastepnie gasze i odpalam zalaczajac klime, radio, swiatla, pokrece kierownica, popstrykam, pozalaczam, pogazuje

na samym koncu jade sobie pojezdzic w roznym zakresie obrotow
Góra


Post Napisane: maja Pt 07, 2004 9:08 pm  Tytuł:
 
 
Reset ECU- odłączyć akumulator, minus na kilkanaście sekund np. 19 :) następnie włączyć silnik, poczekać aż włączy się wentylator. Uwaga można się wspomóc gazem !!! Gdy się pierwszy raz włączy nie dotykać gazu i pozwolić popracować silnikowi przez dziesięć (10) minut.

DAR

Ostatnio edytowano maja Pt 07, 2004 9:27 pm przez DAR, łącznie edytowano 1 raz

Góra


Post Napisane: maja Pt 07, 2004 9:26 pm  Tytuł:
 
 
Witam!!
W pierwszej kolejności dziękuję za szybką reakcję z Waszej strony.

A ten bezpiecznik to na ile czasu trzeba wyjąć tak mniej więcej? bo jak na długo to dzisiaj go wyjmę a jutro włoże :)

Jeszcze pytanie co do nauczania, jak już drugi raz odpale (z włączonymi odbiornikami) to długo ma za drugim razem chodzić? I czy jak mam jechać polansować się po mieście (oczywiście w celu nauki komputera :D ) to mam jechać np. dłuższy czas na 2000rpm później 3000rpm, czy mam jeździć w różnych zakresach obrotów?

Pozdrawiam
PunX
Góra


Post Napisane: maja Pt 07, 2004 9:38 pm  Tytuł:
 
 
wyjmij na minute, jak zresetuje ci radio znaczy sie ok
za drugim razem pobaw sie tak pare minut
a 3 krok to jezdzij normalnie tylko jak masz vteca to go pozapinaj, znaczy poruszaj sie w pelnym zakresie obrotomierza
Góra


Post Napisane: maja Pt 07, 2004 10:09 pm  Tytuł:
 
 
:oops: Faktycznie moja porada nie do końca była prawidłowa, chociaż taką otrzymałem w serwisie Hondy. Jeżeli to może być pomocne to podaję linka konkurencji.
http://www.hondapl.org/ :)7 porady :)7 samodiagnostyka

DAR
Góra


Post Napisane: maja Pt 07, 2004 10:22 pm  Tytuł:
 
 
i jak zawsze w takich tematach kazdy wali swoje i chlopakowi robi sie metlik w glowie

dobre :cool: :cool:
Góra
Wieśniak i Ricuś, głupi i złosliwy debil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): kwi Pn 15, 2002 8:02 pm
Posty: 12301
Lokalizacja: Warwsiowa
Posiadane auto: V8 1UZ-FE


Offline
Post Napisane: maja Pt 07, 2004 10:28 pm  Tytuł:
 
 
Cytuj:
Reset ECU- odłączyć akumulator, minus na kilkanaście sekund np. 19


jestes kowalem? Tak resetuje kowal. Po takim resecie moze sie zawiesic komputer od SRS (poduszek). Kosztyuje to w serwisie 100zł albo znowu wizyte na forum i pomoc w znalezieniu procedury uzbrojenia SRS. NIE RESETUJE SIE KOMPA ODPINAJĄC AKUMULATOR. To ostatecznisc.
Wyciąga sie bezpiecznik BACKUP FUSE/RADIO, wystraczy 3 sekundy.



Cytuj:
następnie włączyć silnik, poczekać aż włączy się wentylator. Uwaga można się wspomóc gazem !!!


własnieo to chodzi żeby nie dotykac gazu. to komputer ma sobie doregulowac ilosć powietrza przy ZAMKNIETEJ przepustnicy , a Ty mu bruźzisz otwierając przepustnice - czyli wciskając gaz. Jedyne co tak wygrasz to za niskie wolne obroty.


Cytuj:
Gdy się pierwszy raz włączy nie dotykać gazu i pozwolić popracować silnikowi przez dziesięć (10) minut.


ale po co?


Cytuj:
Jeszcze pytanie co do nauczania, jak już drugi raz odpale (z włączonymi odbiornikami) to długo ma za drugim razem chodzić? I czy jak mam jechać polansować się po mieście (oczywiście w celu nauki komputera ) to mam jechać np. dłuższy czas na 2000rpm później 3000rpm, czy mam jeździć w różnych zakresach obrotów?



NIE MA DRUGIEGO ODPALANIA. Drugie odpalenie to już normalna eksploatacja.

W skrócie:

- reset przez wyjęcie bezpiecznika (najlepiej na zimnym silniku)
-odpalić i bez gazu dac mu pochodzić do pierwszego włączenia wentylatora.
- jak sie wyłączy wentylator to zgasić silnik.
- odpalić i w droge


teraz komputer bedzie dobierał mapy do innych wartości otwarcie przepustnicy niż 0. Ale na to już nie masz wpływu.

_________________
Wombat
www.wombat.prv.pl <<Accord IV Gen. ('90-'93)
Se sprawy nie zdajecie że Lexus LS najlepszy jest na świecie...
Obrazek bzzzzzzzzzz bzzzzzzzzzzz

 
Góra
Zobacz profil


Post Napisane: maja So 08, 2004 12:11 am  Tytuł:
 
 
Witam,o ile mi wiadomo to po krótkotrwałym odłączeniu zasilania od komputera i ponownym go podłączeniu przechodzi on do ustawien fabrycznych,a nastepnie w czasie jazdy dostostraja sie,tzn.uczy w zależnosci do rodzaju jazdy.i mapuje do stylu jazdy.dlatego jak ktos zamuli silnik tzn.komputer nie posiada map do ostrej jazdy i musimy go nauczuc.Pozdro :grin:[/i]
Góra
Wieśniak i Ricuś, głupi i złosliwy debil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): kwi Pn 15, 2002 8:02 pm
Posty: 12301
Lokalizacja: Warwsiowa
Posiadane auto: V8 1UZ-FE


Offline
Post Napisane: maja Pn 10, 2004 1:28 pm  Tytuł:
 
 
Cytuj:
Witam,o ile mi wiadomo to po krótkotrwałym odłączeniu zasilania od komputera i ponownym go podłączeniu przechodzi on do ustawien fabrycznych,a nastepnie w czasie jazdy dostostraja sie,tzn.uczy w zależnosci do rodzaju jazdy.i mapuje do stylu jazdy.


właśnie cały czas o tym piszemy, zauważyłeś? :)


Cytuj:
dlatego jak ktos zamuli silnik tzn.komputer nie posiada map do ostrej jazdy i musimy go nauczuc

tak, ale w zasadzie wystarczy gaz wcisnąc i tak pojechac kawałek.

_________________
Wombat
www.wombat.prv.pl <<Accord IV Gen. ('90-'93)
Se sprawy nie zdajecie że Lexus LS najlepszy jest na świecie...
Obrazek bzzzzzzzzzz bzzzzzzzzzzz

 
Góra
Zobacz profil
Forum Master
Forum Master

Dołączył(a): mar Pn 31, 2003 8:05 am
Posty: 186
Lokalizacja: wodzisław śląski


Offline
Post Napisane: maja Pn 10, 2004 7:46 pm  Tytuł:
 
 
dzięki mi też te porady się przydały!!!!

a czy przez komputer może być mniej koni w samochodzie???

_________________
ADRIAN

 
Góra
Zobacz profil
Wieśniak i Ricuś, głupi i złosliwy debil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): kwi Pn 15, 2002 8:02 pm
Posty: 12301
Lokalizacja: Warwsiowa
Posiadane auto: V8 1UZ-FE


Offline
Post Napisane: maja Pn 10, 2004 7:52 pm  Tytuł:
 
 
tak. zawsze kiedy zle dobierze mape. ale xle dobierze mape wtedy kiedy reset był nieprawidłowo zrobiony lub ma przekłamania od któregos z czujników. Wtedy nie tyle komputer generuje złe wartości co są on wyliczone prawidłowo ale na podstawie złych danych (np inna temperatura silnika, inna ilosc powietrza,,.. itd)

_________________
Wombat
www.wombat.prv.pl <<Accord IV Gen. ('90-'93)
Se sprawy nie zdajecie że Lexus LS najlepszy jest na świecie...
Obrazek bzzzzzzzzzz bzzzzzzzzzzz

 
Góra
Zobacz profil
Forum Master
Forum Master

Dołączył(a): mar Pn 31, 2003 8:05 am
Posty: 186
Lokalizacja: wodzisław śląski


Offline
Post Napisane: maja Pn 10, 2004 7:58 pm  Tytuł:
 
 
bo ja chyba walłem głupotę i tak zresetowałem ale już wszystko naprawię za niedługo, dzięki :)2

_________________
ADRIAN

 
Góra
Zobacz profil


Post Napisane: maja Śr 12, 2004 2:27 pm  Tytuł:
 
 
wczoraj wykonalem procedurke tak jak to opisal Wombat.
IMHO silnik rowniej chodzi na jalowym biegu,
no i "odmulila sie" nieco :grin:

"nauka" nie poszla w las

thnx Guys :-D

pozdrawiam
Góra
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów. Strona główna forum » Fora przeniesione (archiwa) » Civic Klub PL Strona 1 z 1
Wyświetl wątki nie starsze niż:  Sortuj wg  

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Szukaj:
Skocz do:  




POWERED_BY Hosted by Take.pl
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL