Tuningforum.pl tuning forum
Zaloguj się, aby sprawdzić PW.

Napisz nowy temat Odpowiedz Strona główna » Fora główne » Car-Audio
Strona 1 z 3 1, 2, 3 Następna
Autor Wiadomość
Rookie
Rookie

Dołączenie: Lut Czw 04, 2010 12:41 am
Posiadane auto: Honde Civic V Hatchback

Post Wysłany: Lut Pon 08, 2010 7:22 pm  Temat postu: Sprawa do Smerfa

lenovo1986 napisał;

...Jeśli coś wam mówi pseudonim 'Smerf' to powinniście wiedzieć że to właśnie On jest pogromcą mitów,
chyba kazdy kto interesuje się CA wie jakim systemem 'zgnoił' systemy brax'a i focal'a :)
i wygrał zawody sound quality rzecz jasna Smile jako podpowiedź dodam, że można kupić ten zestawik za 200zł,
a focal i brax to conajmniej 5k zł :)
ProfilE-mail
Rookie
Rookie

Post Wysłany: Lut Pon 08, 2010 7:23 pm  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

:) Czy to prawda :)5
ProfilE-mail
cichociemny
Awatar użytkownika

Dołączenie: Lip Pon 21, 2003 10:12 pm
Miejscowość: PL
Posiadane auto: SC

Post Wysłany: Lut Pon 08, 2010 8:11 pm  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

to są za ostre słowa do tego typu opisu ale i owszem auto, które zbudował Smerf miało być z natury budżetowe i takie było.
Auto opierało się na wiekowym CD alpine, system przedni za "dwieście" jak to ktoś wyżej ładnie ubrał w słowa + nieśmiertelny wzmacniacz Sony M1 - który notabene napędzał 3 kanały - (system przedni + sub)

CentoManiak - #0030
www.caraudioforum.pl

ProfilE-mail
Ultimate Tuningforum Master

Dołączenie: Sty Pon 12, 2004 11:08 pm
Miejscowość: południe

Post Wysłany: Lut Pon 08, 2010 8:18 pm  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

Faktycznie dobór słów mało fortunny.
Lepiej używać konkurencja, współzawodnictwo, czy podobnych.
Nie sadze tez aby auta tej kategorii zawierały głośniki wspomnianych firm na pokładzie, bo limit ceny zestawu audio w jakim musiały zmieścić się pojazdy, raczej nie sprzyjał takim wyborom.
Rookie
Rookie

Post Wysłany: Lut Pon 08, 2010 8:51 pm  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

Czyli gość grubo przesadził.
Sam piecyk M1 to koszt nieco ponad 200złotówek
Bardzo jestem ciekaw jakie głośniki zastosowałeś w tym aucie?
(zestaw przedni + sub) - marka, model.
ProfilE-mail

Post Wysłany: Lut Pon 08, 2010 9:05 pm  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

ostry napisał(a):
Czyli gość grubo przesadził.
Sam piecyk M1 to koszt nieco ponad 200złotówek

Z cała pewnością troszkę ubarwił swoją opowieść .
Ale w jednym miał rację , cena zestawu głośnikowego była wyjątkowo niska , ale nie był to wybór przypadkowy.
Głośniki te filtrowane w odpowiedni sposób potrafiły być wystarczająco mocnym punktem w tej instalacji.
Taka była koncepcja podziału ograniczonych środków i nasza wizja tego systemu.
Pozostałe komponenty obojętnie ile dziś kosztują ( M1 z całą pewnością nie kosztuje 200 zł ) ,reprezentowały bardzo wysoki poziom jakościowy, ale najważniejsza była ogólna "koncepcja" systemu i sposób jej realizacji.
Tuningforum master
Tuningforum master
Awatar użytkownika

Dołączenie: Cze Pią 03, 2005 12:57 am
Miejscowość: Rzeszów

Post Wysłany: Lut Wto 09, 2010 12:01 am  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

Kolego "ostry", nie ujmując nic temu systemowi (bo był bardzo dobry), jak i jego twórcy (bo jest jeszcze lepszy) ;), to skoro już się w jakieś porównywanki bawisz, to rób to rzetelnie, czyli najlepiej na podstawie oficjalnych cen jakie były wówczas, gdy dany sprzęt występował w regularnej ofercie dystrybutora, gdyż to nam może cokolwiek i chociaż w przybliżeniu z perspektywy czasu powiedzieć o klasie i jakościowo-cenowej półce zastosowanych komponentów.
Inaczej, to zrobi się tylko bełkot i mocne przekłamanie, jeżeli będziesz wypisywał, że głośniki Braxa czy Focala, kosztują 5 tys. zł a M1 jest za 200zł, gdyż gdzieś tam sobie zasłyszałeś, że ktoś po tyle je oferował.
Ostatnia oficjalna cena M1 to ok. 2000DM, czyli na okrągło jakieś 4000zł, stara i jara Alpina z wyższej półki też kiedyś kosztowała blisko pod 3000zł. Że teraz są to już bardzo stare i przez to tanie klocki, nie wynika, że nagle aż tak bardzo zmieniła się ich jakość, aby ich brzmienie porównywać z dzisiejszymi komponentami za 200zł.
Więc nie podniecaj się tym, że bardzo dobry system (jakim w sumie był tutaj wspomniany) idzie ogarnąć za równowartość 20 flaszek taniej wódki, bo zaraz ktoś Ci na kontrę napiszę, że te Braxy wcale nie kosztują 5 tys. tylko jakieś marne 2 zł, gdyż akurat mógł je ktoś dostać od sympatycznego przyjaciela za symboliczne piwo, a do kompletu jeszcze dorzucił mu wzmak klasy M1 za 1 zeta.
I co wówczas wynika z takiego bezsensownego porównania, gdy teraz już te Focalo-Braxy wychodzą nam 100 razy taniej od tych głośników za niby 200zł?
Do niczego nie prowadzi takie porównywanie, co nie oznacza, że przy odpowiedniej wiedzy, na dobrych, używanych starych klockach nie idzie w miarę tanio zrobić bardzo dobrego systemu. Czego wspomniany tutaj system był najlepszym przykładem, w czym największa załuga leży po stronie jego twórcy.
To tyle w temacie sprostowania i zejścia trochę bliżej Ziemi.
;)

ProfilE-mail
Tuningforum master
Tuningforum master
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wrz Pią 23, 2005 8:44 pm
Miejscowość: W-wa

Post Wysłany: Lut Wto 09, 2010 11:07 am  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

Generalnie w przypadku tego auta przyjęto chyba, że używane komponenty (7903, M1 i rzeczone głośniki) zmieszczą się w 2000 zł, skoro startował w klasie Rookie. Chyba że myślę o innym samochodzie.

Awatar użytkownika

Dołączenie: Wrz Pon 06, 2004 9:34 pm
Miejscowość: Reda / Trójmiasto
Posiadane auto: Kombi

Post Wysłany: Lut Wto 09, 2010 11:31 am  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

ostry napisał(a):

Typowo błędne i zupełnie chybione pytanie, kóre sugeruje tok myślenia "chcę te głośniki, te i tylko te bo muszą być zaj.... skoro były częścią systemu, który skosił wszystkie puchary".
A tymczasem za tym wszystkim kryje sie ogromna wiedza i umiejętności montazowe, a owe głośniki mają najmniejszy wpływ z tego wszystkiego.
Pytanie powinno brzmieć; co zrobił ze one tak zagrały....

ProfilE-mail

Post Wysłany: Lut Wto 09, 2010 11:44 am  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

wit007 napisał(a):
Generalnie w przypadku tego auta przyjęto chyba, że używane komponenty (7903, M1 i rzeczone głośniki) zmieszczą się w 2000 zł, skoro startował w klasie Rookie. Chyba że myślę o innym samochodzie.

Założeniem dla tej kategorii była wartość zainstalowanego sprzętu, ale za punkt wyjścia do szacowania wartości przyjmowano ( od zawsze ) wartość "klocków" nowych , czyli w cenach detalicznych gdy były w sprzedaży.
Limit ten wynosił około 8 tys zł i w zestawieniu z tą kwotą nominalna wartość głośników zdaje się relatywnie niska. O tym pośrednio pisał wyżej DJ.
Advanced User
Advanced User

Dołączenie: Lut Nie 25, 2007 12:25 pm

Post Wysłany: Lut Wto 09, 2010 1:05 pm  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

Rozumiem, że temat jest o instalacji a nie o sprzęcie - mimo tego chciałbym się dowiedzieć co to był za sub?
Pozdr.
Forum Master
Forum Master
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sie Nie 06, 2006 7:31 pm
Posiadane auto: E34 M60B40

Post Wysłany: Lut Wto 09, 2010 5:03 pm  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

A ja - co bylo z przodu?

Rookie
Rookie

Post Wysłany: Lut Wto 09, 2010 5:06 pm  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

:lol:
Lubię ludzi z poczuciem humoru. Naprawdę świetnie się czyta wasze posty,
zwykle jest to połączenie dowcipu, praktyki której wielu może pozazdrościć, wiedzy i dobrego smaku.
Jednak w tym przypadku jest to mylna interpretacja.
Nie zalogowałem się na forum dla zabawy, nie podniecam się systemami a już na pewno nie tymi za 200pln ;)
Znam konstrukcje za kilkadziesiąt tysięcy zł. w których użyto głośników za kilka set złotych,
zdaje sobie sprawę jak wielką rolę odgrywają dyrygenci zestawu głośnikowego,
że kluczem(sztuką) jest stworzyć idealne warunki akustyczne głośnikowi.
Doskonale wiem jakie są ceny zabawek na rynku, wspomniany M1 to koszt około 500 do 1500zł w zależności
od pochodzenia, stanu technicznego.. itd. 2000DM za M1 to moim zdaniem lekka przesada
nie jest wart takich pieniędzy. Za tą kasie można kupić bardziej wartościową elektronikę o znacznie lepszym
stosunku jakości do ceny Np; Zapco , Xtant... jak to ktoś kiedyś powiedział "Sony gra tak, jak kosztuje"
http://oldmobil.stopka.com.pl/oldmobil/ ... aleria.htm
http://www.allegro.pl/item904480809_son ... zytaj.html
Aktualnie szukam, wartościowego radyjka które przypadnie mi i mojej przyszłej żonie do gustu
zarówno pod względem brzmienia, jak i wykonania, solidności.. autko będzie jej.
W niedalekiej przyszłości planuję drugi wózek dla siebie i w nim poważnie podejdę do budowy systemu,
elektronika; Mak, Zapco, genialne głośniki Scan Speak, może zgniecie systemik za 200pln Smerfa ;)
Dla jasności chłopaki, autorem tekstu jest "lenovo1986" gdy czytałem temat z którego
pozwoliłem sobie zacytować część wypowiedzi, miałem ubaw po pachy.
Z tąd moje pytanie, byłem ciekaw jak ma się ten tekst do prawdy.
I ile faktycznie kosztowały klocki tego genialnego zestawu ;)
Co zrobił Smerf że one tak zagrały? sam odpowiem sobie na to pytanie bez trudu.
Podajcie modele głośników, woofera (jeśli to nie jest jakąś tajemnicą). Jak widać nie tylko ja jestem ciekaw ;)
jeśli chodzi o przód stawiam na tanie przetworniki vify, Peerlessa
Smerf ziomku popraw mnie jeśli się mylę.
ProfilE-mail
Forum Master
Forum Master
Awatar użytkownika

Dołączenie: Maj Nie 28, 2006 10:19 pm
Miejscowość: Gdańsk
Posiadane auto: Opel Astra II

Post Wysłany: Lut Wto 09, 2010 5:53 pm  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

ostry napisał(a):
:lol:
2000DM za M1 to moim zdaniem lekka przesada
nie jest wart takich pieniędzy. Za tą kasie można kupić bardziej wartościową elektronikę o znacznie lepszym
stosunku jakości do ceny Np; Zapco , Xtant...

2000DM to nie aktualna cena na rynku używanej sztuki, a cena nowej kilka(naście) lat temu. Potrzebne to było do określenia wartości całego systemu w kategorii, która miała ograniczenia. Inaczej każdy mógłby zadeklarować, że kupił Xtanta za 200zł, Alpine F1 za 500zł i heja. O tym zresztą pisał dj.

Powiedzmy, że nowy M1 kosztował 4000zł. Nowe Xtanty (603x, 604x itp) kosztowały w okolicach 9-10tys zł. Więc powyższy cytat nie jest poprawny.

A to czy wolałbyś Xtanta, Zapco czy Xesa to już nie ma za dużo wspólnego z samą ceną a raczej wyborem między walorami tego sprzętu. Obecnie przy używanych egzemplarzach to prezentują (mniej więcej) podobną wartość.

ps. co do suba w tamtym aucie... czy to nie był Infinity Beta 8? tak jakoś mi się kojarzy:)

Awatar użytkownika

Dołączenie: Wrz Pon 06, 2004 9:34 pm
Miejscowość: Reda / Trójmiasto
Posiadane auto: Kombi

Post Wysłany: Lut Wto 09, 2010 7:10 pm  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

ostry :)2

ProfilE-mail
Forum Master
Forum Master
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sty Śro 02, 2008 12:38 pm

Post Wysłany: Lut Wto 09, 2010 7:21 pm  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

ostry napisał(a):
Za tą kasie można kupić bardziej wartościową elektronikę o znacznie lepszym
stosunku jakości do ceny Np; Zapco , Xtant... jak to ktoś kiedyś powiedział "Sony gra tak, jak kosztuje"

Nie dosc, ze jestes w bledzie co do ceny wzmakow to do srodka chyba tez nie zagladales:) Akurat wartosc samej elektroniki w topowych japonskich konstrukcjach w porownaniu do oldschoolowych amerykancow ma sie jak wykonczenie rollsa do plastikow w corvette. Cos kolega slepakami strzela:P

http://www.sklep.ccca.pl

ProfilE-mail
Rookie
Rookie

Post Wysłany: Lut Wto 09, 2010 8:12 pm  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

Lord mylisz się :)
Zacznij od otwarcia linków podanych wyżej i poczytaj, słuchałem nawet naprawiałem M3
i jestem tego samego zdania co Autor tekstu "oldmobil" odnośnie wrażeń akustycznych
To też kwestia gustu i tego z czym i jak klocki zestawimy nie potrzebnie czepiłeś się jednego zdania,
które jest moim subiektywnym odczuciem.. tu możesz sobie popatrzeć na M1 ;)
http://www.audiocar.pl/galeria/sony-m-1/sony-m1.htm
wartość podzespołów elektronicznych to dziś groszowe sprawy na palcach policzę ci
ile złotówek warta jest elektronika w tym wzmaku większość tych części znajdę w moim warsztacie
nie wierzysz zapraszam do siebie..
Ale dla twojej wiadomości, elektroniki nie ocenia się na podstawie rozmiaru, ilości upchanych tam elementów.
Liczy się myśl techniczna, sposób połączenia..itd.. Najważniejszy jest sygnał wychodzący
z końcówek terminali głośnikowych, "wartość i klasę w audio ocenia się raczej z zamkniętymi oczami."

A Ceny nowej elektroniki, samochodów,.. itp.. nijak się mają do rzeczywistej wartości produktu..
Zwykle jest tak że grubo przepłacamy za markę, znaczek.
I podkreślam że "Nie chodziło mi o kategorie..", wspomniałem o cenie nowego i to jest moje subiektywne
zdanie że M1 nie był wart 4kzł nic do m1 nie mam, uważam że jest to dobry klocek i dopiero dziś ma właściwą wartość.
I bez przesady, używanego braxa, focala np.(utopie) - sprawnego w stanie oryginału
nigdzie nie kupisz za 200 zł
Znamy kategorie, przyjmowaną wartość "klocków" nowych. Pozostawmy to w spokoju.
Dziś nas interesuje faktyczna wartość zabawek używanych, jak i to, co tak pięknie grało w aucie Smerfa.
ProfilE-mail
Advanced User
Advanced User
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sty Czw 15, 2009 12:15 pm
Posiadane auto: Toyota Avensis

Post Wysłany: Lut Wto 09, 2010 8:25 pm  Temat postu: Re: Sprawa do Smerfa

to ja Ci cos podeśle http://soundoff.pl/modules.php?name=New ... =0&thold=0 pewnie opisał to ktoś kto sie nie zna........ albo mało mial do czynienia ze wzmakami..... w sumie ty ich troche ponaprawiałes......... to masz wieksze doswiadczenie :roll:
ProfilE-mail
Napisz nowy temat Odpowiedz Strona główna » Fora główne » Car-Audio Strona 1 z 3 1, 2, 3 Następna
Wyświetl tematy z poprzednich:  Sortuj według  

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo [Bot] oraz 3 gości

Szukaj:
Skocz do: