Tuningforum.pl tuning forum
Zaloguj się, aby sprawdzić PW.
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku Strona główna forum » Fora główne » Car-Audio
Strona 3 z 4 Poprzednia strona  1, 2, 3, 4 Następna strona
Autor Wiadomość
Rookie
Rookie

Dołączył(a): mar Pt 17, 2006 9:24 pm
Posty: 20
Lokalizacja: MEXYK


Offline
Post Napisane: mar Pt 17, 2006 9:35 pm  Tytuł:
 
 
Witam. Na dobry poczatek mam pytanie. Wie ktos jak podłaczyc wzmak samochodowy do kompa? Dokładniej mam problem z miejscem na taki niebieski kabel z radia samochodowego. Nie wiem gdzie go w kompie trzeba podpiąc. PLIS pomóżcie. :P
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sie Pn 26, 2002 9:40 am
Posty: 2731
Lokalizacja: Gdynia


Offline
Post Napisane: mar Pt 17, 2006 9:48 pm  Tytuł:
 
 
Nie masz w kostce ATX wyjścia Remote ?
Jakiś wybrakowany egzemplarz ;P

Ehh.... podłącz żółty przewód z wtyczki molex do
plusa we wzmaku, czarny z wtyczki do minusa we wzmaku
i żółty (może najlepiej z innej wtyczki molex) do remote.
Wtedy sobie usiądz i patrz jakie cuda zaczną się
dziać z tym zasilaczem (jak podgłośnisz i podłączysz
np. skrzynkę BR) ;D

_________________
Polski Car Audio FAQ 0.1 beta - http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCa ... 01beta.pdf
A tak w ogóle - to ja się nie znam na poprawnym brzmieniu.

 
Góra
Zobacz profil
Rookie
Rookie

Dołączył(a): mar Pt 17, 2006 9:24 pm
Posty: 20
Lokalizacja: MEXYK


Offline
Post Napisane: mar Pt 17, 2006 10:14 pm  Tytuł:
 
 
A dokładniej? Nie znam sie na wzmakach i chcialem porad. W instrukcji pisze ze to jest wyłacznik zdalny i mam do niego podpiąc 12V?
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sie Pn 26, 2002 9:40 am
Posty: 2731
Lokalizacja: Gdynia


Offline
Post Napisane: mar Pt 17, 2006 10:16 pm  Tytuł:
 
 
Dokładniej?

Ciężko to opisać dokładniej. Żółty w zasilaczu to +12V,
czarny to zero - wystarczy podłączyć trzy kabelki i się załączy.

EDIT: zakładam, że umiesz włączyć zasilacz bez odpalania kompa
(tzn. zewnętrznie) ?

_________________
Polski Car Audio FAQ 0.1 beta - http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCa ... 01beta.pdf
A tak w ogóle - to ja się nie znam na poprawnym brzmieniu.

 
Góra
Zobacz profil
Rookie
Rookie

Dołączył(a): mar Pt 17, 2006 9:24 pm
Posty: 20
Lokalizacja: MEXYK


Offline
Post Napisane: mar Pt 17, 2006 10:25 pm  Tytuł:
 
 
Niestety. Mam dopiero 14 lat i sie dopiero ucze :). Czyli wystarczy tylko podpiac 2x12V i jedna mase +głośniki i bedzie grac? P.S. Jak mozna ten zasilacz odpalic? Z góry dzieki :)
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sie Pn 26, 2002 9:40 am
Posty: 2731
Lokalizacja: Gdynia


Offline
Post Napisane: mar Pt 17, 2006 10:39 pm  Tytuł:
 
 
Podłączenie tak jak napisałeś, a włączenie zasilacza
bez kompa - weź np. spinacz i połącz gniazdko od kabla
zielonego we wtyczce (jest tylko jeden) z kablem
na ukos czarnym. Na ukos to znaczy jedno złącze w prawo
i rząd niżej (lub jak tam na tą wtyczkę patrzysz).

Jeżeli to Codegen czy podobny, to nawet nie próbuj,
bo on tego nie wytrzyma. Pamiętaj, że Cię ostrzegałem
Jacuś i nie strasz mnie później tatusiem ok ? :)

_________________
Polski Car Audio FAQ 0.1 beta - http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCa ... 01beta.pdf
A tak w ogóle - to ja się nie znam na poprawnym brzmieniu.

 
Góra
Zobacz profil
Rookie
Rookie

Dołączył(a): mar Pt 17, 2006 9:24 pm
Posty: 20
Lokalizacja: MEXYK


Offline
Post Napisane: mar Pt 17, 2006 10:53 pm  Tytuł:
 
 
OK. Ja mam zasilacz Megabajt. A nie moge go podłaczyc do kompa i jechac na jednym zasiaczu? A niby dlaczego mam cie tatusiem straszyc? :) rodzicow nie obchodzi co ja robie. Dobra sprobuje jutro bo mi sie nie chce juz dzisiaj. Dzieki wielkie.
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sie Pn 26, 2002 9:40 am
Posty: 2731
Lokalizacja: Gdynia


Offline
Post Napisane: mar Pt 17, 2006 11:02 pm  Tytuł:
 
 
Megabajt to ztcw Codegen, więc zaniechaj tych prób.

Absolutnie nie podłączaj na raz wzmacniacza i kompa
do jednego zasilacza, bo może się on spalić i możesz
uszkodzić cały osprzęt swojego PC-ta. Spadki napięcia
mogą uszkodzić dane na twardym dysku, także wogóle
o tym zapomnij!

Wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią, abyś zostawił
ten pomysł w spokoju - i tak zrób!

_________________
Polski Car Audio FAQ 0.1 beta - http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCa ... 01beta.pdf
A tak w ogóle - to ja się nie znam na poprawnym brzmieniu.

 
Góra
Zobacz profil
Rookie
Rookie

Dołączył(a): mar Pt 17, 2006 9:24 pm
Posty: 20
Lokalizacja: MEXYK


Offline
Post Napisane: mar Pt 17, 2006 11:11 pm  Tytuł:
 
 
Czyli z podłaczenia do kompa to nici. A znasz jakiś inny sposób jak mozna podłaczyc taki wzmacniacz do domu?
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sie Pn 26, 2002 9:40 am
Posty: 2731
Lokalizacja: Gdynia


Offline
Post Napisane: mar Pt 17, 2006 11:17 pm  Tytuł:
 
 
Przytargać akumulator do domu, ale to bardzo głupi pomysł,
ze względu na niebezpieczeństwo oparzeń (kwas) czy też wybuchu
podczas ładowania.

Bez porządnego zasilacza praktycznie się nie da.
Porządny to np. 100A przy 12V.

_________________
Polski Car Audio FAQ 0.1 beta - http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCa ... 01beta.pdf
A tak w ogóle - to ja się nie znam na poprawnym brzmieniu.

 
Góra
Zobacz profil
Rookie
Rookie

Dołączył(a): mar Pt 17, 2006 9:24 pm
Posty: 20
Lokalizacja: MEXYK


Offline
Post Napisane: mar Pt 17, 2006 11:24 pm  Tytuł:
 
 
A jakbym kupil osobny zasilacz do kompa tylko taki zeby sie dalo wzmaka podpiac? Ile taki bedzie kosztowal i jaki to ma byc, albo taki jak mowiles 100A przy 12V? A takie zasilacze jak do komórki tylko co zmniejszaja na 12V? Można na takim spróbowac?
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sie Pn 26, 2002 9:40 am
Posty: 2731
Lokalizacja: Gdynia


Offline
Post Napisane: mar So 18, 2006 10:23 am  Tytuł:
 
 
Błagam - poczytaj trochę ile to jest 100A przy 12V i sprawdź którykolwiek
z najsilniejszych nawet zasilaczy ATX i zobacz czy będzie chociaż
połowa tego prądu na szynie 12V... O cenie nie wspomnę ok? :)

A zasilaczem do komórki (gdzie Ty widziałeś komórkę na +12V?)
możesz jedynie... napędzić wejście Remote (jak połączysz masy zasilaczy) :)

Dobry zasilacz, który się nada będzie kosztował od 1000zł w górę.
Nie znajdziesz półśrodków, które się sprawdzą na dłuższą metę.

_________________
Polski Car Audio FAQ 0.1 beta - http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCa ... 01beta.pdf
A tak w ogóle - to ja się nie znam na poprawnym brzmieniu.

 
Góra
Zobacz profil
Rookie
Rookie

Dołączył(a): mar Pt 17, 2006 9:24 pm
Posty: 20
Lokalizacja: MEXYK


Offline
Post Napisane: mar So 18, 2006 11:42 am  Tytuł:
 
 
A jak mówiłes o tym Codegenie to nie mozna go odpalic bez kompa czy wzmacniacza podpiac?
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sie Pn 26, 2002 9:40 am
Posty: 2731
Lokalizacja: Gdynia


Offline
Post Napisane: mar So 18, 2006 12:45 pm  Tytuł:
 
 
Stary - ten zasilacz to najbardziej podstawowa konstrukcja jaką można
zbudować - trafo z odczepami, mostek prostujący i stabilizacja. Wszystko
policzone na odpalenie płyty, procka, prostej grafy, dysku z napędem RW
i to wszystko! Większe obciążenie spowoduje nistabilność napięć i prawdopodobne
spalenie. Napięcia dodatkowo tętnią jak sercę ryzykanta, który podłącza
pod to coś drogi sprzęt komputerowy. Koniec tematu - nie masz sprzętu
aby to poprawnie zrobić, czyli nie masz Zasilacza przez duże "Z".
Kup normalny domowy wzmacniacz i nie kombinuj.

_________________
Polski Car Audio FAQ 0.1 beta - http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCa ... 01beta.pdf
A tak w ogóle - to ja się nie znam na poprawnym brzmieniu.

 
Góra
Zobacz profil
User
User
Avatar użytkownika

Dołączył(a): paź N 09, 2005 8:12 pm
Posty: 21


Offline
Post Napisane: mar Pn 20, 2006 2:02 pm  Tytuł:
 
 
Pytanie. Czy np. taki zasilacz impulsowy 40A będzie nadawał się do CA w domu?
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sie Pn 26, 2002 9:40 am
Posty: 2731
Lokalizacja: Gdynia


Offline
Post Napisane: mar Pn 20, 2006 5:20 pm  Tytuł:
 
 
Nie jestem biegły w temacie, ale zasilacz impulsowy wogóle
chyba słabo się nadaje do zasilania takich urządzeń jak wzmacniacz.
Musisz poczekać na opinie innych, bardziej doświadczoncych forumowiczów.

Popraw też linka, bo nie działa poprawnie.

_________________
Polski Car Audio FAQ 0.1 beta - http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCa ... 01beta.pdf
A tak w ogóle - to ja się nie znam na poprawnym brzmieniu.

 
Góra
Zobacz profil
Marysia Vibe Master Club
Avatar użytkownika

Dołączył(a): mar Pt 04, 2005 1:23 am
Posty: 1637
Lokalizacja: WOLIN ( wyspa )


Offline
Post Napisane: mar Wt 21, 2006 1:03 am  Tytuł:
 
 
ja mam 20A impulsowy zasilacz i śmiga jak głupi :D

pzdr. Łukasz

_________________
http://www.plecionki.com
http://www.bestsoundteam.pl
http://www.bestsound.pl

 
Góra
Zobacz profil
Rookie
Rookie

Dołączył(a): mar Pt 17, 2006 9:24 pm
Posty: 20
Lokalizacja: MEXYK


Offline
Post Napisane: mar Wt 21, 2006 8:50 am  Tytuł:
 
 
A jaki masz wzmacniacz?
Góra
Zobacz profil
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku Strona główna forum » Fora główne » Car-Audio Strona 3 z 4 Poprzednia strona  1, 2, 3, 4 Następna strona
Wyświetl wątki nie starsze niż:  Sortuj wg  

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Szukaj:
Skocz do:  




POWERED_BY Hosted by Take.pl
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL