Tuningforum.pl tuning forum
Zaloguj się, aby sprawdzić PW.
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku Strona główna forum » Fora główne » Techniczne
Strona 1 z 1
Autor Wiadomość
User
User

Dołączył(a): lut Wt 15, 2005 8:42 pm
Posty: 48
Lokalizacja: TYchy
Posiadane auto: KROPKA


Offline
Post Napisane: sty N 27, 2008 2:25 pm  Tytuł: jak dodac mocy?
 
 
Witam kolegow tunignowcow :) Mam do was pytanie. Mam autko Punto 1 z silnikiem 1.2 75 KM cobyscie mi poradzili zeby mu zwiekszyc moc :) Jesli turbo to prosil bym o rade jaka turbina z jakiego modelu co z silnikiem itp:) Interesowalo by mnie tak ze 100 KM zeby to miało .Myslalem nad turbina z silnika fiata 1.3 turbo z uno Co myslicie o tym pomysle:) Pozdrawiam wszystkich
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): lis Wt 20, 2007 11:14 pm
Posty: 1271
Lokalizacja: Poznań/Iława
Posiadane auto: Opel


Offline
Post Napisane: sty N 27, 2008 4:06 pm  Tytuł: Re: jak dodac mocy?
 
 
Chcesz miec 15 KM wiecej pod maska i zaczynasz juz od turbo. Wedlug mnie turbo nie zaklada sie po to zeby podwyzszyc moc o te parę konikow tylko w gre wchodza wieksze liczby. Na poczatek poczytaj troche tego tematu http://tuningforum.pl/viewtopic.php?f=4&t=86529 a pozniej rob sobie z autem co tylko zechesz :D
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): mar Śr 23, 2005 4:16 pm
Posty: 651
Lokalizacja: Szczecin-Pogodno
Posiadane auto: Civic 5D


Offline
Post Napisane: sty N 27, 2008 4:25 pm  Tytuł: Re: jak dodac mocy?
 
 
25 km nie 15 czyli wzrost o 33% a to w N/A bedzie ciezkie i kosztowne

_________________
Civicklub

 
Góra
Zobacz profil
Wieśniak i Ricuś, głupi i złosliwy debil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): kwi Pn 15, 2002 8:02 pm
Posty: 12337
Lokalizacja: Warwsiowa
Posiadane auto: V8 1UZ-FE


Offline
Post Napisane: sty N 27, 2008 4:48 pm  Tytuł: Re: jak dodac mocy?
 
 
najmi najtaniej bedzie zmienaic silnik na taki w którym te 100KM osiaga sie łatwiej.

I zacznij od tego co juz ci podtykali:

viewtopic.php?f=4&t=86529

a na przyszłośc ZANIM zadasz pytanie uzyj "SZUKAJ" , znajdziesz to:

viewtopic.php?f=3&t=79849&hilit=punto+100KM

i wiele innych

_________________
Wombat
www.wombat.prv.pl <<Accord IV Gen. ('90-'93)
Se sprawy nie zdajecie że Lexus LS najlepszy jest na świecie...
Obrazek bzzzzzzzzzz bzzzzzzzzzzz

 
Góra
Zobacz profil
Dyliżans Driver
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sie N 18, 2002 4:12 pm
Posty: 5870
Lokalizacja: ---Wrocław---
Posiadane auto: Gang Pidżotów


Offline
Post Napisane: sty Pn 28, 2008 12:58 am  Tytuł: Re: jak dodac mocy?
 
 
Najtaniej wyjdzie swap i nie baw się w 100KM bo to żadna moc i szkoda Twojej floty.

_________________
Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

 
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): mar N 11, 2007 2:40 pm
Posty: 663
Lokalizacja: Szczecin/Wawa
Posiadane auto: Elantra i Octavia


Offline
Post Napisane: sty Pn 28, 2008 9:06 am  Tytuł: Re: jak dodac mocy?
 
 
Cytuj:
nie baw się w 100KM bo to żadna moc


no nie do końca... zależy gdzie taką moc ulokujesz, bo nijak ma się 100 ps w BMW 1,6 8V (chyba E36) i przy masie prawie 1200kg do takiej samej mocy wsadzonej na przykład do matiza :D (seryjnie chyba 50 ps), który waży tyle, co drugie śniadanie :-D

_________________
Forum to takie miejsce, które sprowadza marzycieli na ziemię ;)

 
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): lip Cz 19, 2007 3:07 am
Posty: 657


Offline
Post Napisane: sty Pn 28, 2008 3:35 pm  Tytuł: Re: jak dodac mocy?
 
 
Terr napisał(a):
Cytuj:
nie baw się w 100KM bo to żadna moc


no nie do końca... zależy gdzie taką moc ulokujesz, bo nijak ma się 100 ps w BMW 1,6 8V (chyba E36) i przy masie prawie 1200kg do takiej samej mocy wsadzonej na przykład do matiza :D (seryjnie chyba 50 ps), który waży tyle, co drugie śniadanie :-D

Chyba kolega napisał o jakie chodzi auto. i ja bym jednak zrobił swapa. Mocy nigdy za wiele a masz wtedy cos co można jesze dłubać.

_________________
Pozdrawiam
Borys

Obrazek

 
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): mar N 11, 2007 2:40 pm
Posty: 663
Lokalizacja: Szczecin/Wawa
Posiadane auto: Elantra i Octavia


Offline
Post Napisane: sty Pn 28, 2008 4:29 pm  Tytuł: Re: jak dodac mocy?
 
 
mhm, ale najważniejszym pytaniem chyba będzie: ile chcesz/jesteś w stanie przeznaczyć hajsu koleszko na swoje mody... ?

_________________
Forum to takie miejsce, które sprowadza marzycieli na ziemię ;)

 
Góra
Zobacz profil
Ultimate Tuningforum Master
Ultimate Tuningforum Master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): cze N 25, 2006 4:58 pm
Posty: 899
Lokalizacja: Tychy
Posiadane auto: CLK Kompressor


Offline
Post Napisane: sty Pn 28, 2008 6:05 pm  Tytuł: Re: jak dodac mocy?
 
 
http://grabowski.com.pl/

_________________
Power of Dream

 
Góra
Zobacz profil
I Rule...contact service
Avatar użytkownika

Dołączył(a): kwi Wt 09, 2002 10:45 pm
Posty: 4775
Lokalizacja: Wrocław
Posiadane auto: Omega Bee


Offline
Post Napisane: sty Wt 29, 2008 12:03 am  Tytuł: Re: jak dodac mocy?
 
 
100KM z 1.2 75. Zaden problem :) Ten silnik jest tak oblatany jak 1.8 T z grupy VW.
Po pierwsze dolot http://www.doloty.republika.pl
Walek np jakis swiatek...
Kolektor rurowy Viga itd + pozostaly wydech
Obrobka glowicy
Do tego dobrze wystrowic i mysle ze w okolicach 95Km bedzie.

Jesli chodzi o TURBO:
"W związku z licznymi prośbami do Mefisto żeby uturbiał userom auta za grosze a on nie chce to zamieszczam manual pod dźwięcznym tytułem: TURBO zrób Se sam.
zdjęcia dołącze po weekendzie bo niemam przy sobie.
Zaczynamy od kompletowania części bo od tego warto zacząć
Co nam potrzeba?
To zależy jak tanio chcemy zrobić auto i w jakie moce chcemy iść.
Przykładem jest moje auto, które za niecały 1tyś zostało zrobione na 110KM i 155Nm
Wszystko było tak robione żeby można było bez problemu rozbudowywać zestaw co tez uczyniłem.

Turbina
Turbiny szukamy na szrotach i giełdach, czasem się trafiają na forach okazje, ale trzeba mocno szukać, allegro to w 99% zły pomysł.
Ja swoją kupiłem za 50pln a tylko dlatego że były zdjęte muszle wydechowa i ssąca, wystarczyło skręcić i było ok. szukamy turbiny która ma nie uszkodzone wirniki i jak najmniejszy luz.
Regenerowane w Polsce to ruletka ale w 80% się przegrywa bo uszczelniacze puszczają bardzo szybko.
Żeby było ok. to kupuje się, turbine która jest używana, ale w dobrym stanie bez śladów oleju w muszlach i z minimalnym luzem,
Gabaryty... idziesz, patrzysz... i wiesz, że jest ok. za mała będzie puchła na górze obrotów, za duża będzie miała laga. Do silników 1.1 1.2 8v trzeba szukać czegoś w rodzaju GT15 GT20 GT25 KKK K03/K03s IHI RHB5 itp. Turbiny się kupuje osobiście, a nie przez zdjęcia, nie kupuje się turbin ze zmienną geometrią łopatek (na ogół w nazwie jest wtedy vtg) takie turbiny przy nisko budżetowych projektach szybko się poddadzą bo egt nie zawsze będzie wystarczająco niskie.
Przedział cenowy takich turbin powinien mieścić się w widełkach 0-300pln za więcej to już zaczyna być nieopłacalne. wg mnie optimum to 150pln za używke.

Intercooler
IC szukamy niewielkiego, żeby łatwo go schować pod masą, no chyba że chce się duuuuży to wtedy można ;-)
Zasada przy małych turbinach jest taka (uproszczona), małe doładowanie, mniejsze grzanie powietrza duże doładowanie większe grzanie i pod tym względem dobieramy IC, jeśli chcemy ładować dużo to IC musi być wydajny (nie zawsze wydajny = duży ;-) )
Wej./wyj. Zalezy gdzie będzie turbina i jak chcecie poprowadzić orurowanie.
Szukajcie na Allegro i na szrotach. Cenowo od 0 do 200pln więcej nie ma sensu. wg mnie optimum to 50pln

BOV / DV
Zawór upustowy to niewielki koszt za plastikowego Bosha który wytrzymuje do 1bara trzeba dać za niego koło 50pln. Żeby turbina dobrze służyła trzeba zawór zamontować nie można o nim zapomnieć ;-).

Kopułka na przepustnice
można zrobić z aluminium, można wyspawać z kwasiaka można zasadzić od Palio ;-) koszty różnie, zalezy jak się trafi, palio do 50pln.


Jak mamy już zrobione zakupy to zabieramy się za składanie

Kolektor wydechowy
Są dwie metody na ograniczenie kosztów
Pierwsza to zrobienie przejściówki z seryjnego kolektora pod turbine, druga to wyspawanie prostego kolektora. Koszt od 50pln do 250pln max.

Smarowanie turbiny
idziemy do zakładu zarabiającego przewody do pneumatyki siłowej i za 50pln mamy super nowy przewodzik z odpowiednimi końcówkami.
spływ do miski robimy wspawując rurke nad lustrem oleju, takiej samej średnicy jakiej mamy wyjście z turbiny, tłumikarze spokojnie sobie z tym poradzą przy okazji którejść z robót

Orurowanie
jak powiesimy turbine i przykręcimy IC to można robić orurowanie, idziemy do tłumikarzy żeby rurke wzieli i powyginali na dolot tak jak się chce. Koszt ok. 100pln zalezy od widzimisie Kazia do tego niech wspawają króciec pod BOV-a
pare cybantów i łączników dobieramy do orurowania jakie mamy.

Down pipe czyli rura od turbiny do wydechu
tłumikarze wygną rurexa i pospawają się do seryjnego wydechu. Koszt max 50pln.

Paliwo
Dwie metody taniego wystrojenia.... Wydajne wtryski i regulator ciśnienia paliwa nadciśnieniowy albo jak kto woli FMU, koszt ok. 50- 200pln za wtryski i 100- 200pln za FMU/regulator.
Druga to włącznik ciśnieniowy dodatkowego/wych wtryskiwaczy. Grabowski na swojej stronie opisał dokładnie a ja tylko przytaczam.


Quote:
--------------------------------------------------------------------------------

Dla silnika 4-6 cylindrowego, przy zastosowaniu dwóch dodatkowych ( seryjnych ) wtryskiwaczy, właściwe ciśnienie doładowania wyniesie 8/6-1=0.33 bar. Przy zastosowaniu trzech dodatkowych ( seryjnych ) wtryskiwaczy właściwe ciśnienie doładowania wyniesie 9/6-1=0.5 bar.

Wtryskiwacze dodatkowe należy zamontować na rurze ssącej przed kolektorem ssącym, możliwie najdalej od przepustnicy. Ich końcówki sygnałowe połączyć z przewodami sygnałowymi wtryskiwaczy seryjnych ( jeden wtryskiwacz dodatkowy z jednym wtryskiwaczem seryjnym ). Na przewodach sygnałowych łączących wtryskiwacze seryjne z dodatkowymi wlutować diody np. BY250 ( paskami od strony wtryskiwaczy seryjnych ).
Końcówki (+) dodatkowych wtryskiwaczy połączyć razem i poprzez bezpiecznik 20A i włącznik ciśnieniowy, podłączyć do (+) akumulatora ( w żadnym wypadku nie łączyć z (+) seryjnych wtryskiwaczy ).

Włącznik ciśnieniowy wyregulować tak, aby przy silnym dmuchnięciu ustami - zwierał styki i podawał (+) z akumulatora na dodatkowe wtryskiwacze.

Do przewodu (+) dodatkowych wtryskiwaczy po włączniku ciśnieniowym podłączyć również przekaźnik, który w momencie włączania dodatkowych wtryskiwaczy będzie odłączał seryjny komputer od sygnału z przepływomierza i podłączał seryjny komputer do zewnętrznego źródła napięcia.

Zewnętrzne źródło napięcia musi generować takie napięcie, jakie generuje przepływomierz w N/A przy maksymalnym otwarciu przepustnicy i maksymalnych, dopuszczalnych obrotach. Amen



--------------------------------------------------------------------------------



trzecia metoda to remap i większe wtryski, najdroższe wyjście ale IMO najlepsze.
Świnie pomijam bo dla mnie nie istnieją

Przy założeniu, że szukamy części i osób, które pomogą/zrobią taniej możemy z każdej z podanych cen jeszcze zejść."

Autor: Tommi
Zrodło :http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Board=seicento&Number=279649190&page=0&fpart=1

_________________
>>> TRS RALLY TEAM <<<
Hurtownia KOMIS sprzetu AGD - Zapraszam na aukcje:
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5203328
Astra 'LA VISTA :D
Obrazek
Obrazek

 
Góra
Zobacz profil
Dyliżans Driver
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sie N 18, 2002 4:12 pm
Posty: 5870
Lokalizacja: ---Wrocław---
Posiadane auto: Gang Pidżotów


Offline
Post Napisane: sty Wt 29, 2008 2:20 am  Tytuł: Re: jak dodac mocy?
 
 
Matador - dobrze, że jesteś ;)

_________________
Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

 
Góra
Zobacz profil
I Rule...contact service
Avatar użytkownika

Dołączył(a): kwi Wt 09, 2002 10:45 pm
Posty: 4775
Lokalizacja: Wrocław
Posiadane auto: Omega Bee


Offline
Post Napisane: sty Wt 29, 2008 10:15 pm  Tytuł: Re: jak dodac mocy?
 
 
Akurat przerabiam temat tuningu tego silnika wiec jestem na bierzaco :D

_________________
>>> TRS RALLY TEAM <<<
Hurtownia KOMIS sprzetu AGD - Zapraszam na aukcje:
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5203328
Astra 'LA VISTA :D
Obrazek
Obrazek

 
Góra
Zobacz profil
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku Strona główna forum » Fora główne » Techniczne Strona 1 z 1
Wyświetl wątki nie starsze niż:  Sortuj wg  

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Szukaj:
Skocz do:  




POWERED_BY Hosted by Take.pl
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL