Forum - Techniczne - Jak zmienić rozstaw śrub?

qweert
dodano: 04.01.2005, 21:36 #1 + 0 -
mam do kupienia okazyjnie alu z rozstawem 4x108 a mam w maździe 3323f 4x100 (dodam że nie mam szpilek tylko koło nakładam na wystające śruby). Słyszałem o pierścieniach zmieniających rozstaw śrub i o jakichś plywającyh śrubach. Czystałem forum i faq ale nie pomogło mi to.Mój dziedek jest tokarzem i zastanawiam sie czy nie mógłby mi coś takiego zrobić. Wypowiedzcie sie na ten temat.

p.s. czy mógłby ktoś zapodać zdjecie takiego pierścienia ? bo nie wiem jak to wygląda do końca
do góry
KASKA Nowicjusz
Czytelnik OFFLINE
Dołączył: 16.03.2003
dodano: 04.01.2005 21:39 #2 + 0 -
http://alleg(...)35719285

prosze.

Tyle ze to sa dystanse poszerzajace,ale to prawie to samo,dystanse zmieniajace rozstaw srub maja poprostu wiecej otworów,masz otwory do przykrecenia dystansu oraz nowe otwory o rozstawie 4x108.
Audio :II-vice Mistrz Polski 2006 Amator sound only...i to nie jest moje ostatnie słowo ]:->

http://www.citroen-musielak.pl
do góry
Pemo Nowicjusz
Czytelnik OFFLINE
Dołączył: 08.01.2004
dodano: 04.01.2005 22:14 #3 + 0 -
Ja bym sie w to nie ladowal... szybko sie lozyska posypia, a i dystans moze peknac... kup felgi na wymiar, albo przynajmniej na plywajacych, ktore jednak takiej roznicy nie pokryja...
Aczkolwiek z tym, że nie na pewno, bo jeżeli ktoś komuś coś, a ewentualnie, nikt nikomu nic, to po co??



Są trzy prawdy: prawda, tyż prawda i gówno prawda!



ET 1/4 16,241s - Stalowa Wola
do góry
Gość
dodano: 05.01.2005 00:26 #4 + 0 -
Znam ból, bo też szukam fel 4x100 za rozsądne pieniądze, a nie wiedzieć czemu są one droższe, niż w wypadku innych rozstawów Ale mino wszystko jakoś nie wierzę w te przejściówki i czekam, aż znajdę właściwe kółka...
do góry
Wombat Nowicjusz
Czytelnik OFFLINE
Dołączył: 15.04.2002
dodano: 05.01.2005 00:46 #5 + 0 -
dystans zrobiony z sensem (pomijam dobór odpowiedniego materiału na sam dystans i śruby) to siłą rzeczy jest poszerzający. Musie sie w nim po prostu łeb śruby schować.
Wombat

www.wombat.prv.pl
do góry
Wadim Nowicjusz
Czytelnik OFFLINE
Dołączył: 08.04.2004
dodano: 05.01.2005 01:07 #6 + 0 -
Ludzie dorabiaja tez czasem kolejne otwory i felga jest na dwa rozstawy, ale nie wydaje mi sie to dobrym pomyslem, bo jak sadze zmniejsza wytrzymalosc.
do góry
Gość
dodano: 05.01.2005 01:10 #7 + 0 -
Dobrze, że sam sobie odpowiedziałeś
do góry
scooby-racing Nowicjusz
Czytelnik OFFLINE
Dołączył: 23.07.2004
dodano: 05.01.2005 01:21 #8 + 0 -
dystns zmieniający rozstaw śrub w aucie bedzie miał conajmniej 25mm brubości żeby można było go przykręcic do piasty. Jeśli "dziadek" użyje b.dobrego materiału (niktt mu nie sprzeda tak małej ilości na 4sztuki) do nie będzie problemu że pękną. Wiadomo przy takiej grubości łożyska będą szybciej padały. Pozatym koszty takich dystansów są duuuuże, za 2 sztuki około 300zł + dodatkowe śruby.
Bogata oferta części, akcesoriów tuningowych, oleje i płyny eksploatacyjne: BREMBO, FERODO, EBC, TAROX, KONI, VOGTLAND, EIBACH, BILSTEIN, OMP, SPARCO, MOTUL, XERAMIC, POWERFLEX, PIPERCAMS, PIPERCROSS, APEX, JAMEX i wiele innych...
do góry
MAPETuning Nowicjusz
Czytelnik OFFLINE
Dołączył: 25.01.2003
dodano: 05.01.2005 02:16 #9 + 0 -
przy takiej roznicy mozes zastosowac sruby plywajace a w twoim przypadku nakretki plywajace poprostu stozek na nakretce ktory dociska felge jest ruchomy i na mimosrodzie czyli nie ma srodka w srodku sruby/nakretki jakby to ujac jako laik dystanse tez mozesz zalozyc oba rozwiazana dobre wiec sam znales odp
pzdr
[color=yellow]ZAPRASZAM WASZE FURKI

http://www.MAPET-TUNING.com


Galerie, VT, Tapety !!! Wasze fury !!!, Zloty, FORUM GAZETY TRENDS[/color] i inne...

[color=#80BF40]Strona i SKLEP dla pasjonatów tuningu...[/color]

do góry
scooby-racing Nowicjusz
Czytelnik OFFLINE
Dołączył: 23.07.2004
dodano: 05.01.2005 02:22 #10 + 0 -
MAPET cos Ci się popierdaczyło. sruba pływająca nie zniweluje rozstawu z 4x100 na 4x108 nie ma takiej możliwości. Plywak "działa"tylko jak różnica wynosi 2mm
Bogata oferta części, akcesoriów tuningowych, oleje i płyny eksploatacyjne: BREMBO, FERODO, EBC, TAROX, KONI, VOGTLAND, EIBACH, BILSTEIN, OMP, SPARCO, MOTUL, XERAMIC, POWERFLEX, PIPERCAMS, PIPERCROSS, APEX, JAMEX i wiele innych...
do góry
MAPETuning Nowicjusz
Czytelnik OFFLINE
Dołączył: 25.01.2003
dodano: 05.01.2005 02:36 #11 + 0 -
wiesz ja hdzes czytalem ze mozan za pomoca nich zmienic ze 108 na 100 za 110 na 114 itp ale moze jakas pomylka byla bo pamietam ze tez mi sei spor to widzialo takze jak zle udzielilem info to sorki moj blad takze zostaja tylko dystanse
[color=yellow]ZAPRASZAM WASZE FURKI

http://www.MAPET-TUNING.com


Galerie, VT, Tapety !!! Wasze fury !!!, Zloty, FORUM GAZETY TRENDS[/color] i inne...

[color=#80BF40]Strona i SKLEP dla pasjonatów tuningu...[/color]

do góry
Hook Nowicjusz
Czytelnik OFFLINE
Dołączył: 22.01.2003
dodano: 05.01.2005 13:01 #12 + 0 -
no to wyczytales zle bo wierz mi ze plywajace takiego rozstawu nie pokryja. sprawdzone w praktyce.
Tylko dystanse ze zmiennym rozstawem i nie mniejsze niz 25mm
do góry
Wombat Nowicjusz
Czytelnik OFFLINE
Dołączył: 15.04.2002
dodano: 05.01.2005 13:19 #13 + 0 -
śruba pływająca ma pokrycia 1-2mm
Wombat

www.wombat.prv.pl
do góry
MAPETuning Nowicjusz
Czytelnik OFFLINE
Dołączył: 25.01.2003
dodano: 05.01.2005 13:38 #14 + 0 -
to zle cos napisali szkodze ze nie pamietam gdzie byl arytykul bo bym pokazal .. ale mnie w blad wprowadzili
[color=yellow]ZAPRASZAM WASZE FURKI

http://www.MAPET-TUNING.com


Galerie, VT, Tapety !!! Wasze fury !!!, Zloty, FORUM GAZETY TRENDS[/color] i inne...

[color=#80BF40]Strona i SKLEP dla pasjonatów tuningu...[/color]

do góry
KERMIT!!! Nowicjusz
Czytelnik OFFLINE
Dołączył: 03.12.2004
dodano: 06.01.2005 20:37 #15 + 0 -
Mam ten sam problem satrszy sprowadzil pume z francji na super felach i chcialem do ibizy ale nie da sie :-(
.
do góry
Przeglądają temat

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

Ostatnie komentarze

Najczęściej komentowane

Znajdź nas w sieci

X

Informujemy, że strona www.tuningforum.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies . W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.